A TRĂI ACEEAŞI VIAŢĂ, DIN NOU ŞI DIN NOU, PENTRU ETERNITATE

În „Aşa grăit-a Zarathustra”, Nietzsche face portretul unui profet bătrân, plin de înţelepciune, care decide să coboare de pe vârful muntelui şi să împărtăşească oamenilor ce a învăţat.
Dintre toate ideile despre care predică, una este cea pe care o consideră reflecţia cea mai puternică: ideea eternei reîntoarceri.

Zarathustra lansează o provocare: ce ar fi dacă aţi trăi aceeaşi viaţă din nou şi din nou pentru eternitate, cum v-ar schimba acest lucru?

Următoarele cuvinte înfricoşătoare sunt prima lui descriere a „eternei reîntoarceri” prin experiment. Le-am citit adesea cu voce tare pacienţilor.
Încercaţi să le citiţi şi voi cu voce tare.
Ce-ar fi dacă, într-o zi sau într-o noapte, un demon s-ar strecura la dumneavoastră când sunteţi absolut singuri şi v-ar spune:

Această viaţă pe care o trăieşti acum şi pe care ai trăit-o până acum va trebui să o trăieşti încă o dată şi încă de nenumărate ori; şi nu va fi nimic nou în ea, ci fiecare durere, bucurie, fiecare gând şi fiecare suspin şi totul, oricât de mic sau de important în viaţă se va întoarce din nou, totul la fel, în aceeaşi succesiune-chiar şi acest păianjen şi aceste raze de luna printre copaci, şi chiar şi acest moment, şi chiar şi eu.

Clepsidra eternă a existenţei este răsturnată din nou şi din nou, şi tu odata cu ea, grăunte de ţărână!”

Nu v-aţi arunca la pământ şi l-aţi blestema, scrâsnind din dinţi, pe demonul care v-a vorbit aşa?

Sau v-aţi gândit măcar o clipă că i-aţi putea răspunde:” Eşti un zeu şi ceea ce ai spus este divin.”

Dacă v-a trecut prin minte acest gând, o să va transforme sau o să va distrugă.

Ideea de a va trăi viaţa în mod identic, din nou şi din nou, pentru eternitate, poate fi înspăimântătoare, un fel de terapie existenţială, prin şoc la scară mai mică.

Serveşte adesea ca un experiment de tipul „dus rece”, determinându-va să va gândiţi serios la felul în care trăiţi.

La fel ca Spiritul Crăciunului ce va să vie, are rolul de a vă face conştienţi că această viaţă, singura pe care o aveţi, trebuie trăită bine şi cât mai deplin, astfel încât să acumulaţi cât mai puţine regrete posibile.

Nietzsche ne serveşte astfel drept ghid, abătandu-ne de la scopurile triviale către acela de a trăi plenar.
Nicio schimbare pozitivă nu se va produce în viaţa voastră atâta timp cât vă agăţaţi de gândul că motivul care va împiedică să trăiţi bine se află înafara voastră. Atâta timp cât plasaţi responsabilitatea în totalitate pe umerii celor care nu va încurajează , gene deficitare, constrângeri imposibil de evitat-, atunci situaţia voastră va rămâne în impas.

Voi şi numai voi sunteţi responsabili pentru aspectele esenţiale care vă marchează viaţa, şi numai voi aveţi puterea să le schimbaţi.

Şi dacă va confruntaţi cu limitări exterioare majore, tot aveţi libertatea să alegeţi diferite atitudini faţă de aceste limitări.

Una dintre formulările preferate ale lui Nietzsche este amor fati( iubeşte-ţi soarta): cu alte cuvinte, croieşte-ţi o soarta pe care să o iubeşti.
…Dacă va angajaţi în acest experiment şi gândul vi se pare dureros şi de nesuportat, există o singură explicaţie logică: nu credeţi că v-aţi trăit viaţa cum trebuie.
Aş începe prin a va întreba:

În ce fel nu aţi trăit cum trebuie?
Ce regrete aveţi în legătură cu viaţa voastră?

Scopul meu nu este să inec pe nimeni într-o mare de regrete, ci să-l fac să privească, în sfârşit, spre viitor şi să-i atrag atenţia asupra întrebării care i-ar putea schimba viaţa:

Ce poţi să faci acum în viaţa ta, astfel încât, peste un an sau peste cinci, să nu priveşti înapoi cu aceeaşi spaimă la noile regrete acumulate?
Cu alte cuvinte, poţi găsi un mod de a trăi astfel încât să nu acumulezi regrete?

Irvin Yalom

Să fim sănătoşi şi veseli, trăindu-ne viaţa din plin!

Psihoterapeut integrativ/Psiholog clinician Adina Gîdiuţă

Brăila, Calea Călăraşilor, 161, CONCIVIA

Telefon: 0748225151/ 0736277687

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.