Relaţie pe pâine

Tocmai cumpăr pâine dintr-o brutărie departe de cartierul meu.Este 19:25, se apropie ora închiderii. Nu am de ales. În fața mea, o tânără întreabă dacă nu poate lua decât jumătate dintr-o baghetă întreagă rămasă acolo.

Ea precizează: „Ca să-mi fac doar un sendviș“. Și brutăreasa îi spune că nu, pentru că va închide peste cinci minute și că va rămâne poate cu bagheta nevândută. Ceea ce mă frapează este faptul că îi spune asta cu un zâmbet foarte amabil, deloc prefăcut, nici provocator, nici stânjenit. Un zâmbet adevărat, care exprimă tot: că înțelege foarte bine, dar răspunsul este nu. Fără justificări, fără proastă dispoziție: doar un „nu“ calm și zâmbitor.

Sincer vorbind, în locul ei, cred că i-aș fi dat o jumătate de baghetă. Dar nu asta mă interesează cel mai mult. Ceea ce mă interesează este că zâmbetul ei funcționează fantastic.

Clienta, care nu are totuși un aer îngăduitor, pare puțin descumpănită și de refuz, și de zâmbet. Apoi spune zâmbind și ea: „Bine, atunci o iau toată“. Și începe să pălăvrăgească nu știu ce cu brutăreasa.

Mă gândesc atunci la o altă brutăreasă, cea din cartierul meu, adesea morocănoasă și zâmbind rareori (dar pâinea ei e foarte bună!). Pusă în fața acestui gen de situație, ea spune nu, dar cu un aer atât de prost dispus, încât acel „nu“ devine o agresiune. În vreme ce refuzul la care tocmai asistasem, care pune aceleași probleme materiale (să ia cineva pâinea întreagă sau să nu ia deloc pâine) se petrece atât de bine pe planul relațiilor!

Unii vor spune: da, dar esențială este pâinea. Nu sunt chiar atât de sigur: și relația contează. Pâine și relație, două feluri de hrană pentru om.

Și a spune „nu“ zâmbind este un mod de a-i atenua celui care le primește pe amândouă mica suferință a refuzului.

Să fiti sănătoşi, iubitori şi veseli, dragii mei cititori!

Psihoterapeut integrativ/Psiholog clinician Adina Gîdiuţă

Brăila

Telefon: 0748225151/ 0736277687

Sursa: Andre Cristophe -“Şi nu uita să fii fericit. Abecedar de psihologie pozitivă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.