SFÂRŞITUL NU-I AICI

Majoritatea dintre noi suferă la nesfârşit din cauza părţilor dureroase şi nedorite ale reţetei personale, însă există unii oameni extraordinari care aleg să-şi folosească suferinţa pentru a aduce o contribuţie în lume. Moartea unui copil reprezintă unul dintre cele mai groaznice ingrediente pe care ar putea să-l aibă cineva în propria reţeta, dar ce se întâmplă dacă este un plan Divin pentru a utiliza această experienţă pentru a salva vieţile a mii de alţi copii?

John Walsh, gazdă emisiunii America’s Most Wanted, a făcut acest lucru. După ce fiul lui de şase ani a fost ucis, John a devenit un avocat al drepturilor victimelor şi a atras atenţia asupra unui subiect care fusese timp de mulţi ani îngropat în întuneric. Neputând să permită faptul că moartea fiului sau a fost în zadar, John şi-a transformat mânia în acţiune şi a iniţiat un program naţional vizând încarcerarea a mii de criminali şi violatori. El ar fi putut la fel de uşor să-şi permită să se cufunde în suferinţă ani de zile, însă, în schimb, a ales să o folosească pentru a aduce o contribuţie lumii în care trăieşte.

 
Identificat că fiind unul dintre cei mai grav abuzaţi copii din statul California, Dave Pelzer a fost bătut cu brutalitate şi înfometat de către mama să alcoolică, lipsită de afectiune şi extrem de instabilă din punct de vedere psihic. Prin curajul, forţa şi capacitatea să de a ierta, Dave şi-a transformat rănile în înţelepciune şi a scris o carte captivantă despre povestea vieţii lui, care a atins vieţile a milioane de oameni.
Lucrarea sa, „Copilul fără nume”, a fost publicată timp de trei ani în New York Times, devenind astfel un best- seller şi fiind nominalizată la Premiul Pulitzer.

 
Chiar dacă puţini dintre noi ar alege, în mod conştient, abuzul fizic şi emoţional ca parte a reţetei personale, trebuie să-i mulţumim lui Dumnezeu că Dave a decis să-şi utilizeze experienţele pentru a crea schimbări majore în vieţile altora.

 

Când avea doar nouăsprezece luni, Helen Keller a orbit şi a asurzit după o febră care i-a fost aproape fatală. Ridicându-se deasupra ignoranţei acelor timpuri şi frustrărilor proprii, Helen a hotărât să interacţioneze cu lumea utilizându-şi celelelate trei simţuri care i-au mai rămas. A devenit o scriitoare talentată şi pasionată, autoare a treisprezece cărţi. Călătorind în toată lumea pentru a sprijini persoanele cu handicap şi pe cei dezavantajaţi de soarta, aproape că a distrus, de una singură, vechile mituri legate de orbire.

 

Imaginaţi-va ce multe i-ar fi lipsit lumii, dacă Helen Keller ar fi făcut alegerea de a se cufundă în autocompătimire, respingând ingredientele propriei reţete( poveşti de viaţă).

 

Viktor Frankl a fost întemniţat în timpul celui de-al doilea război mondial la Auschwitz, pe o perioada de cinci ani. După ce mama,tatăl şi soţia să gravidă au fost ucişi de nazişti, Frankl s-a agăţat de ceea ce el numeşte „suprema libertate omenească, aceea de a-ţi alege atitudinea în orice circumstanţă dată”. Acceptarea factorului devastator al morţii celor dragi l-a inspirat pe Frankl să scrie Omul în căutarea unui sens, o carte recunoscută ca fiind una dintre cele mai influenţe lucrări ale literaturii umaniste.

 

Trebuie să ne examinăm întregul trecut, inclusiv traumele, handicapurile, eseurile şi circumstanţele de viaţă, şi să spunem „Îţi mulţumesc ţie, Doamne, că mi-ai dat toate astea” întrucât ele au fost croite pentru a ne ajută să ne oferim propria contribuţie.

 

Gândiţi-va doar.De ce unele întâmplări v-au rănit atât de profund, când pentru ceilalţi membri ai familiei nici măcar nu au contat? Luaţi în considerare că aveaţi nevoie de înţelepciunea pe care acel incident o făcea acccesibila.

 

Poate că acea durere oferea o lecţie importantă pe care aţi fi ignorat-o , dacă nu ar fi fost atât de dura. Poate că a trebuit să va naşteţi cu un handicap, pentru a demonstra indestructibilitatea spiritului. Poate că a trebuit să treceţi prin experienta pierderii unui copil, pentru a putea salva alte mii. Poate că a trebuit să consumaţi droguri, alcool şi să va adânciţi în dispreţul de sine, înainte de a va putea face curaj pentru a va asuma responsabilitatea propriei vieţi.

Toate traumele şi problemele noastre emoţionale există tocmai pentru a ne ajuta să ne dezvăluim Sinele superior.

Multe dintre cele mai importante ingrediente se ascund după un val de durere. Acesta suferinţă este codificată cu informaţia şi inteleciunea de care avem nevoie pentru a ne activă darurile unice.

 

Nimeni nu-i poate învaţa pe alţii ceea ce sunteţi voi în stare şi nu este capabil să ofere perspectiva voastră unică. Până când nu conştientizaţi perfecţiune tuturor ingredientelor, veţi încerca în permanenţă să vă schimbaţi, vindecaţi şi reparaţi povestea şi nu o veţi utiliza în scopul Divin pentru care a fost creată.

 

Debbie Ford

 

Cu drag,

Psihoterapeut Adina Gîdiuţă

Brăila, Calea Călăraşilor nr.161, clădirea Concivia

Telefon: 0748225151

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.