VOCEA CARE STRIGĂ “TE IUBESC!”

Samantha era în clasa a cincea şi familia ei se mutase de curând. „Mi-a fost greu anul acesta să mă mut şi să-mi fac noi prieteni. La şcoala cea veche cunoşteam pe toată lumea şi ei mă cunoşteau pe mine.”

Când am intrebat-o dacă a simţit că părinţii ei n-ar iubi-o atunci când au hotărât să o ia de la vechea şcoală şi din oraşul respectiv, Samantha a spus: „A, nu. Nu am considerat niciodată că au făcut-o într-adins. Ştiu că mă iubesc, pentru că toată ziua mă strâng in braţe şi mă sărută. Aş fi vrut să nu fi fost nevoie să ne mutăm, dar ştiu că slujba tatei este ceva important.”

Limbajul de iubire al Samanthei constă în mângâierile fizice; ele îi spun că mama şi tata o iubesc. Imbrăţişările şi sărutările sunt modalităţile cel mai des intâlnite de exprimare a acestui tip de limbaj al iubirii, dar mai există şi altele. Un tătic poate să-şi arunce in sus băieţelul de un an. Să-şi învârtească fetiţa de şapte ani şi aceasta să râdă din plin. O mămică îi poate citi o poveste copilaşului de trei ani pe care îl ţine in poală. Asemenea activităţi care presupun o atingere fizică apar între părinţi şi copii, dar nu suficient de des pe cât aţi putea crede. Studiile arată că mulţi părinţi îşi mângâie copiii doar când este absolut necesar: la îmbrăcare sau la dezbrăcare, în momentul în care îi suie în maşină sau îi duc în braţe în parc.

Se pare că mulţi părinţi nu sunt conştienţi de marea nevoie a copiilor de a fi mângâiaţi şi cât de uşor ar putea folosi acest mijloc pentru a păstra rezervorul emoţional al copiilor plin cu iubire necondiţionată. Mângaierea fizică este de fapt limbajul de iubire cel mai simplu de folosit necondiţionat, pentru că părinţii n-au nevoie de ocazii speciale sau de justificări pentru a stabili o apropiere fizică. Au aproape tot timpul ocazia să-şi transfere iubirea în sufletul copilului printr-o mângâiere.

Limbajul mângâierilor nu se reduce doar la îmbrăţişări şi sărutări, ci include şi alt tip de apropiere fizică. Chiar când sunt ocupaţi, părinţii pot să-şi mângâie uşor copiii pe spate, pe braţ sau pe umăr. Deşi unii părinţi o fac cat se poate de vizibil, alţii aproape că încearcă să evite să-şi mângâie copiii. Adesea această legătură fizică limitată apare pentru că părinţii pur şi simplu nu-şi dau seama ce fac sau nu ştiu cum să schimbe lucrurile. Mulţi sunt bucuroşi să înveţe cum ar putea să-şi manifeste iubirea prin această modalitate fundamentală.

Fred era foarte îngrijorat de relaţia cu fetiţa lui de patru anişori Janie, pentru că se ferea de el şi părea chiar că îl evită. Fred avea un suflet foarte mare, dar era tare rezervat şi de obicei nu-şi manifesta sentimentele. Il stânjenise intotdeauna să-şi exprime emoţiile prin mângaieri fizice. Dar pentru că-şi dorea atat de mult să fie mai apropiat de Janie, era dispus să facă unele schimbări şi a început să-şi manifeste iubirea faţă de ea cu o uşoara mângaiere pe braţ, pe spate sau pe umeri. Treptat, el a folosit tot mai mult acest limbaj al iubirii şi în cele din urmă a învăţat să-şi imbrăţişeze şi să-şi sărute adorata fiică fără să se mai simtă stânjenit. Această schimbare n-a fost deloc simplă pentru Fred. Dar pe măsură ce această manifestare a devenit mai evidentă, el a constatat că Janie avea mare nevoie de cât mai multă afecţiune părintească; dacă nu ar fi primit-o, totul s-ar fi transformat in mânie.

Fred a reuşit să înţeleagă că lipsa de afecţiune din partea sa ar fi putut să prejudicieze relaţiile lui Janie cu bărbaţii care vor apărea ulterior in viaţa ei. Fred a descoperit forţa acestui limbaj de iubire mai special, în ultimii ani, multe studii au ajuns la aceeaşi concluzie: copiii care sunt ţinuţi in braţe, îmbrăţişaţi, sărutaţi se dezvoltă mai devreme din punct de vedere emoţional decât cei care sunt lăsaţi multă vreme fără un contact fizic.

Mângâierile fizice sint cea mai puternică voce a iubirii. O voce care strigă: „Te iubesc!” Importanţa mângâierii copiilor nu este o noţiune modernă. In secolul întai iudeii care trăiau in Palestina işi duceau copiii la Iisus „pentru ca El să-i atingă”.

Gary Chapman

 

Să fiti sănătoşi şi veseli, dragii mei cititori!

Psihoterapeut integrativ/Psiholog clinician Adina Gîdiuţă

Brăila, Calea Călăraşilor, 161, CONCIVIA

Telefon: 0748225151/ 0736277687

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.