Dezvoltare personală

Imaginează-ţi că stai vreme îndelungată într-un picior.

Cum te simţi?

Evident, epuizat, cu resursele limitate şi energia scăzută, cu muşchii tot mai slăbiţi şi emoţional deloc echilibrat.

Cineva îţi va spune, poate: “Da, stai într-un picior dar ce noroc pe tine că îl ai şi pe acela, în comparaţie cu atâţia alţii care nu au nici unul.”. Altcineva te va îndemna să te concentrezi pe senzaţia de plutire, să îţi imaginezi că eşti uşor precum o pană,asta pentru a mai atenua dificultatea efortului tau. Până când un altul, dintre cei care asistă la efortul tău chinuitor, te întreabă uimit de ce nu foloseşti şi celălalt picior.

Chiar, de ce?

Pentru că nu ai realizat cine eşti tu şi ce conţii, pentru că nu ai conştientizat niciun moment că resursele, abilităţile tale sunt infinit mai mari.

Pentru că fiecare dintre noi, concentrat fiind pe un proiect, scăpăm din vedere elemente esenţiale ce ar putea să ne uşureze munca.

Aceasta este ceea ce propune dezvoltarea personală în cadru terapeutic:
o descoperire a abilităţilor, energiei, forţei tale creatoare şi echilibrante,
precum şi activarea resurselor tale pentru o viaţă mai bună.

Psihoterapia are instrumente şi tehnici adecvate pentru ca fiecare dintre noi să îşi recunoască şi preţuiască diamantul interior, oricât de orbi am fi o vreme considerându-l o piatră oarecare.

Mai mult, dezvoltarea personală este strâns legată de dezvoltarea inteligenţei emoţionale – esenţială pentru evoluţia noastră spirituală.

Iată de ce psihoterapeutul, în programele de dezvoltare personală, este adesea și iniţiatorul unor programe de dezvoltare emoţională – atât pentru copii, cât și pentru adulţi, într-un ambient plăcut,relaxant, plin de inspiraţie şi protector.

Inteligenţa emoţională are la baza patru elemente :

  • o buna înţelegere a emoţiilor,
  • gestionarea  eficientă a propriilor emoţii pentru o mai bună calitate a vieţii,
  • înţelegerea mai bună a celor din jur şi o convieţuire cu grad de confort ridicat,
  • Crearea de relaţii personale armonioase, creşterea productivitătii şi a calităţii vieţii.

Cercetările au demostrat faptul ca inteligenţa emoţională este de două ori mai importantă decât abilităţile intelectuale sau tehnice.

Dezvoltarea personală poate fi oferită prin psihoterapie fie într-o manieră de lucru individuală, fie în cadrul unor grupuri. A doua varianta este mult mai profitabilă, mai rapidă şi implică relaţionarea directă cu ceilalţi,care este fundamentală pentru procesul de dezvoltare a oricărei persoane. Nimic nu poate substitui contactul direct, cel verbal şi mimico-gestual, diversitatea interactivă, directă şi vie din cadrul unui grup.